X, la xarxa d’on fugen els periodistes

La xarxa d’Elon Musk cada cop compta amb menys suports x twitter
La xarxa d’Elon Musk cada cop compta amb menys suports

Els periodistes haurien de deixar X o haurien de quedar-se? Aquesta és una pregunta central per a centenars de col·legues després de l’adquisició de la plataforma per part d’Elon Musk. A mitjans d’abril de l’any passat, la ràdio pública nord-americana, NPR, va ser el primer gran mitjà de comunicació a marxar. Quin valor afegit aporta quedar-s’hi? I quines conseqüències té marxar?

Entre els partidaris de romandre-hi destaca la de combatre i contextualitzar la desinformació en els mateixos canals que fan servir els principals promotors de la mentida. Si els mitjans marxen, el fangar de la desinformació en aquesta plataforma no farà més que augmentar. Els que abandonen, per contra, asseguren que no volen contribuir a l’espectacle i el negoci de la mentida. La polèmica està servida i només el temps dirà qui té raó.

Fuga d’X

Twitter era l’espai on havies de ser si volies assabentar-te de tot el que passava al món. Un lloc imprescindible per a milions d’usuaris i en especial per als periodistes. Des que Musk va comprar-la el 2022 per 44.000 milions de dòlars –el juliol de 2023 canviaria el nom per X–   van començar a sorgir els dubtes de quin rumb agafaria. I en les últimes eleccions als Estats Units es van confirmar els pitjors presagis: cada vegada hi ha més desinformació i falta d’ètica en la seva gestió.

La imatge d’X s’ha anat deteriorant i el punt d’inflexió va ser quan Musk va donar clar suport a Donald Trump, que va acabar tornant a la Casa Blanca després d’una campanya plena de mentides. Per si no era suficient, Musk ha acabat entrant al nou govern del magnat republicà. Fruit de tot això, mitjans de comunicació de prestigi com The Guardian (27 milions de seguidors) i La Vanguardia (més d’un milió de seguidors), així com la televisió pública nord-americana, PBS, han anunciat que marxaven de la popular xarxa social. Més recentment, a casa nostra, l’ONG Open Arms també ha assegurat que deixarà X a partir de 2025.

Alguns dels motius per prescindir dels serveis d’X han estat els continus missatges d’odi, el fet de viralitzar els missatges que atempten contra els drets humans i un augment de comentaris abusius, entre altres raons. Encara més, un estudi de la revista Nature va qualificar X com una xarxa per a “l’abús polític”. L’estudi també alerta de la falta de moderació de continguts i de decisions controvertides que incrementen la desinformació.

En aquest sentit, el 3 de setembre el filòsof i historiador Yuval Noah Harari explicava a La Vanguardia que més del 20% del contingut d’X el determinen bots. Són uns algoritmes que “decideixen quines veus silenciar i quines amplificar”, afirmava Harari, que va denunciar que cada vegada veurem com els “algoritmes influeixen la política, la cultura i la societat”.

Diverses alternatives

I enmig d’aquesta polèmica, recentment X va anunciar Grok, una eina d’intel·ligència artificial, desenvolupada per xAI –l’empresa d’investigació fundada pel mateix Musk–      i gratuïta per a tots els usuaris que pretén competir amb altres assistents com ChatGPT o Gemini. Els usuaris es van sorprendre amb el potencial de Grok, però els experts ja van alertar dels riscos que comporta. La raó és que aquest sistema pot amplificar encara més la difusió de notícies falses. La manca de moderació a X provoca que qualsevol usuari pugui generar contingut, sigui per text o per imatge, aparentment fiable, però que complica la tasca de discernir la realitat i la ficció. Si X no regula Grok, la xarxa es pot convertir en un espai cada vegada més opac i confós.

Davant d’aquesta situació, no només són alguns mitjans de comunicació o organitzacions que marxen d’X, sinó també milers d’usuaris que prefereixen no continuar formant-ne part. I on van a parar? Doncs, Bluesky i Threads sorgeixen com a alternatives.

Bluesky és una xarxa descentralitzada, que prioritza la transparència i el control dels usuaris sobre el seu contingut i que està captant l’atenció de molts usuaris que deixen X. El fundador va ser Jack Dorsey, fundador també de Twitter, i la plataforma actualment ja supera els vint-i-cinc milions d’usuaris. Per la seva part, Threads, propietat de Meta (Mark Zuckerberg), acumula gairebé tres-cents milions d’usuaris actius al mes.

Aquestes són, sens dubte, dues amenaces que X ha de tenir en compte i és un clar indicador que alguns usuaris estan buscant espais més segurs i fiables per informar-se. Què podem fer com a usuaris? Verificar les fonts abans de compartir-lo, ser crític amb el tipus de contingut que consumim i denunciar els abusos i les informacions falses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.