Estem ja immersos en unes noves festes de Nadal. Uns dies per descansar, desconnectar i compartir temps amb aquelles persones a les quals, per l’estima que els tenim, ens agrada fer-los un regal. I, arribats a aquest punt, en el qual de vegades no saben del tot si encertarem els regals que hem pensat fer, ens podríem fer una pregunta: podem regalar Periodisme? I la resposta és sí.
I sí perquè precisament en aquestes dates hi ha companys que tracten d’aconseguir una certa quantitat de mecenes que els ajudin a treure a la llum els seus projectes. Somnis que es poden fer realitat, en forma de llibres, revistes o documentals, gràcies a la complicitat d’una professió que també es recolza en el mecenatge.
A continuació mostrem una llista d’alguns d’aquests projectes que, precisament en aquests moments, requereixen una col·laboració solidària, una empenta. I que d’aquesta manera el gran públic pugui gaudir d’obres periodístiques tan necessàries:
Sonda Internacional
Un petit grup de periodistes, amb una llarga trajectòria en informació internacional, migracions, conflictes i ecologia humana, volen crear una plataforma per poder produir reportatges i xerrades visuals que mostrin les causes i conseqüències de la crisi climàtica a través de problemàtiques vinculades a l’aigua, la terra, el foc i l’aire.
Concretament i gràcies a l’ajuda solidària, Sonda internacional podrà assumir el temps de recerca, les despeses de producció en transport i allotjaments i les despeses de postproducció i edició de cinc treballs essencials sobre les causes i conseqüències de la crisi climàtica, tant en la península Ibèrica com en altres països, a més de dotze treballs comparatius que mostrin de manera directa i visual la transformació de diferents territoris a causa de l’activitat humana: el retrocés de glaceres, l’evolució dels boscos o la urbanització d’espais naturals, entre altres.
Darrere d’aquest projecte hi ha, entre altres professionals, el fotoperiodista Santi Palacios, reporter guardonat amb el World Press Photo (2017, Noticias generales), el Premio Nacional de Fotoperiodismo de España (2015 i 2016), o el National Headliner Awards, entre altres reconeixements.
Sonda Internacional busca reflexionar sobre el canvi climàtic | Foto: Pablo Tosco/Oxfam
Renàixer del fang
La DANA d’octubre va acabar a València, a més de 215 víctimes i nombroses cases, amb bona part de la cultura dels barris més afectats. Llibres, fotografies, biblioteques o estudis de professional també van acabar enfangats. Destrossats.
Aquest llibre és tota una resposta davant aquella pèrdua. Una proposta coral i solidària, amb textos originals d’autors, periodistes i intel·lectuals valencians de referència, que combina vivències i testimonis dels moments més dramàtics amb l’anàlisi de les causes i de les conseqüències del desastre.
Per tractar de restaurar aquest desastre, els beneficis per la venda d’aquest llibre aniran íntegres a les llibreries Somnis de Paper i Librolandia (Benetússer), Bufanúvols (Catarroja), La Moixeranga (Paiporta), Pasarella (Picanya i Paiporta), Libro Ideas (Aldaia), Samaruc i La Casa de Paper (Algemesí), L’Esplai (Alcúdia) i Lazarillo (Albal).
Darrere aquesta proposta plural hi ha Pasqual Alapont, Xavier Aliaga, Manuel Baixauli, Vicent Baydal, Vicent Borràs, Núria Cadenes, Esperança Camps, Paco Cerdà, Ricard Chulià, Mercè Climent, Martí Domínguez, Zahia Guidoum, Víctor Maceda, Gemma Pasqual i Ferran Torrent. I amb una protagonista que va patir les destrosses de la DANA la Cristina Durán, la il·lustradora que signa la coberta d’aquest llibre i que va perdre el seu estudi per culpa d’aquest desastre natural.
Tolls, estrets i salts d’aigua valencians. 2a part
Els tolls, gorgs o clots són paratges que els últims anys s’han convertit en un poderós reclam per gaudir el món rural. L’objectiu d’aquest llibre és donar-los a conèixer, com una part inseparable de les comarques més interiors de la Comunitat Valenciana. El llibre –continuació de Tolls i salts d’aigua valencians, publicat en gener de 2021– mostra, a través de 160 pàgines amb més de 400 fotografies a tot color, que aquests llocs ben senyalitzats i coneguts, amb aigües de qualitat, són un element clau per enamorar-se del món rural.
El llibre parla de tolls, però també de memòria. També es tractarà temes d’actualitat, com l’anomenada “massificació”. A conseqüència de la DANA, esdevinguda precisament sobre determinades zones del territori valencià el passat octubre, es poden comparar com eren algunes zones abans de la DANA, fent d’aquest volum una eina testimonial de com varen ser alguns rius o tolls.
L’obra és d’Agustí Hernàndez (Alboraia, 1977), periodista que ha treballat a la Universitat de València, el diari Levante-EMV, el Periòdic d’Alboraia i la Diputació de València.
Together
Un altre treball fotogràfic desitjant veure la llum és aquest projecte en el qual es poden trobar dos mapes d’Aleix Pons, un pròleg de Clara Arnedo i un disseny de Ferran Sendra, professionals als quals ha reunit la fotoperiodista barcelonesa Elisenda Pons, autora de les tres-centes fotografies del volum.
Es tracta d’un viatge per documentar la forma de viure en comunitat, una manera de viure retratada concretament en deu comunitats. Una opció de vida o resposta local davant de problemes globals. Comunitats que busquen viure sota construcció i agricultura ecològiques, sistemes energètics basats en fonts renovables i gestió de residus i amb presa de decisions participatives i una educació holística.
Auroville (India), Los calabacines, Pachamama (La Palma), Free and real (Evia, Grecia), Artosilla, Los Portales (Sevilla), Cal Cases, Casa Hada, El Valle de los Sentidos i Amalurra són les comunitats fotografiades per una documentalista amb una trajectòria de més de 35 anys. A més de treballar a El Periódico de Catalunya, Elisenda Pons ha col·laborat amb diferents ONG i ja va publicar un primer llibre titulat For Sale.
El llibre Together, elaborat per la fotògrafa Elisenda Pons
Sustraiak
Hiba, Bachir i Ragen. Són els noms dels tres joves protagonistes d’aquest documental que tracta d’explicar com van migrar des dels seus països encara sent nens i van arribar a Navarra sense la companyia de cap adult. I que els va unir, quin nexe d’unió tenen aquests joves? L’escalada i la muntanya, un element més enllà de l’esport amb el qual tractaven d’oblidar o assimilar els seus problemes.
Parlen, en primera persona, la Hiba, en Bachir i en Ragen, en un llargmetratge documental sobre el pas de la infància a la vida adulta, una història de tres joves que tracten de trobar el seu lloc en el món.
Darrere d’aquest projecte hi ha en Luis Arrieta, en Daniel Burgui i en Jesús Iriarte. Tots tres porten una llarga trajectòria en el món audiovisual, amb treballs a Groenlàndia, Somàlia, Palestina o Etiòpia. Burgui va rebre el Premi Internacional Gabriel García Márquez de Periodisme arran d’uns reportatges sobre el segrest de dones a l’Àsia central.
L’amor civilitzat
És possible desxifrar l’enigma de l’amor romàntic? És un dels propòsits de la novel·la L’amor civilitzat, una història protagonitzada per l’Àlex i la Sara, que tornen a trobar-se anys després de l’última vegada. Han refet la seva vida sense l’altra, però una cosa estranya alhora que pròxim torna a activar-se dins d’elles quan es veuen. I des d’aquest moment tot canvia. Perquè totes dues se citen, en una casa a la meitat de la muntanya, al començament de cada estació de l’any.
Es tracta d’un volum per reflexionar sobre el que desitgem i el que realment volem, sobre si l’amor pot romandre en el temps o sobre si deixar-ho anar quan no funciona és, en realitat, malgastar-ho.
La periodista Ana Irigoyen va començar treballant en diferents mitjans de comunicació com a Cadena Dial o El País, on va arribar a publicar cròniques, reportatges i entrevistes. Aquesta seria la seva primera novel·la publicada.
Revista VA!
Publicar un número d’una revista amb una cuidada edició on la fotografia és l’autèntica protagonista no és un projecte petit ni fàcil d’entomar. D’aquí neix el procés de mecenatge de Pili Lidón, Marta Pérez i María Sainz, les tres dones que estan al capdavant de la revista VA! i que ja pogut publicar quatre números.
VA! vol consolidar-se com una plataforma de promoció de les arts visuals, el principal objectiu de les quals és donar difusió a projectes que plantegin noves propostes i mostrin les múltiples visions i maneres d’entendre actualment la fotografia contemporània, utilitzant el format imprès com a espai de reflexió col·lectiva a través de la imatge.
En aquest cas, el número 5 de la revista inclouria treballs fotogràfics d’Ulisses Ortiz (Fer pinya, sobre la Muixeranga), Gin Ro (Esquejes, flora i migrants d’origen llatinoamericans), Paco Poyato (Wish You Were Here, sobre els macrofestivals de música), Anaïs Florin (Un barrio para vivir, sobre intervencions realitzades al barri madrileny de San Cristóbal de Los Ángeles), Nomad Studio (Retrato nómada, retrats sobre la connexió humana), Kasa Loka (sobre la vida quotidiana en cases i centres socials okupats) i Elisa Miralles i Lurdes R. Basolí (#serlobas, sobre els cossos de les dones).
Alguns exemplars de la revista Va!
107 dies al mar
Un diari escrit a bord d’un vaixell centenari. Una travessia compartida per tretze persones durant més de tres mesos i descrita per algú que va trobar una experiència que li va canviar la vida. Aquest és el punt de partida de 107 dies al mar.
Es tracta d’un llibre escrit com a resultat de dos anys de selecció del que Joan Escolà va escriure i de les fotografies que va fer, al mig del Pacífic i desconnectat del món. Un homenatge a la vida i als processos emocionals pels quals tots transitem dia a dia i, a la vegada, un intent d’obrir al món una experiència extraordinària duta a terme per tretze persones que van decidir viatjar sense presses partint del port d’Auckland (Nova Zelanda).
Joan Escolà, apassionat de la comunicació i l’aventura, és qui està darrere d’aquest projecte que, a més de l’escriptura i la fotografia, també va acompanyat d’un curtmetratge editat amb imatges gravades a bord.