Pérez Oliva alerta del retrocés de les dones en les redaccions

Milagros Perez Oliva Premi - Report.cat
La guardonada en el moment del seu discurs | Foto: José Luís Gómez Galarzo

L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) va celebrar el 13 de novembre a l’Auditori del CaixaForum de Barcelona, el lliurament dels Premis de Comunicació no Sexista que incloïa la primera edició del Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere, en record a aquesta professional de la informació traspassada el passat 29 de març.

Davant d’un auditori ple, Carolina Barber, presidenta de l’ADPC, va indicar que el “lliurament dels premis de Comunicació no sexista comporta reconèixer bones pràctiques professionals, favorables a suprimir els estereotips sexistes en la informació i a fer tocs d’atenció, per posar de manifest les desigualtats entre dones i homes dins de la professió”. Entre d’altres, va destacar, “l’absència de dones en espais de decisió, perquè continuem cobrant menys que els companys de feina. I això és dur però segueix sent una realitat”.

Barber va fer un incís en la importància que té aquesta edició perquè s’inicia “un nou recorregut, en paral·lel, als premis de Comunicació no Sexista, com és la primera edició del Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere, en homenatge a la companya i professional que ens ha deixat aquest any”. El premi compta amb el suport de la família de la periodista desapareguda, del Col·legi de Periodistes de Catalunya i de la Regidoria de Cicle de Vida, Feminismes i LGTB de l’Ajuntament de Barcelona i reconeix la feina d’excel·lència periodística dels professionals que destaquin pel seu rigor, independència i visió de gènere.

La primera periodista guardonada en aquest premi és Milagros Pérez Oliva pel seu treball en els àmbits de periodisme científic, la defensa dels lectors i lectores d’El País, els seus articles d’opinió i la seva tasca a la docència. Pérez Oliva és redactora en cap, membre de la secció d’opinió i l’equip editorial d’El País. També col·labora -com analista- a “Els Matins” de TV3 i Hora 25 de la cadena SER, entre d’altres programes.

 

Milagros Perez Oliva Premi - Report.catMilagros Pérez Oliva, en el centre, amb el guardó | Foto: José Luís Gómez Galarzo

 

A la seva intervenció, Pérez Oliva va considerar la importància d’aquest premi per la trajectòria professional compromesa de Margarita Rivière, marcada pel seu esperit crític i inconformista Entre altres consideracions sobre la realitat professional en general, la guardonada va advertir del delicat moment en què es troben les periodistes. “Estem en un moment de retrocés a la presència de dones en llocs de decisió i responsabilitat en els mitjans de comunicació. Les redaccions s’estan encongint i això està afectant també a les dones professionals, en tant que professionals que aspiren a exercir llocs de responsabilitats”, va assegurar.

Pérez Oliva també va recordar que als anys vuitanta i noranta va haver-hi una important incorporació de dones a les redaccions i que algunes van arribar a caps de secció i redactores en cap. “Aquesta força demogràfica hauria d’haver portat a què en aquests moments hi hagués pràcticament paritat en llocs de decisió, però això no ha passat”, va criticar. Des del seu punt de vista, una de les causes d’aquesta situació són els horaris i l’exigència de dedicació que impliquen els càrrecs de responsabilitat, el que a les dones els representa una càrrega i unes renúncies difícilment assumibles, perquè no hi ha manera de conciliar el seu projecte de vida personal amb la carrera professional.

La cerimònia va transcórrer en un ambient distès però no per això menys compromès. Es van atorgar fins nou guardons de reconeixement a bones pràctiques, de visibilització de la tasca de les dones com, entre altres, el premi a la periodista Pepa Bueno, al documental Els internats de la por de Montse Armengou i Ricard Belis i a la trajectòria professional de Núria Ribó, així com el toc d’atenció al periodista Joaquin Luna per algunes de les seves columnes a La Vanguardia on, segons l’ADPC, “es transmet un discurs masclista i de poc respecte vers les dones”. L’altra toc d’atenció va ser per demanar més respecte a les recomanacions sobre violència masclista per l’excés de sensacionalisme en el tractament del cas de Nou Barris a El Periódico de Catalunya, i per la notícia sobre el cas de Sant Pere Pescador al Diari de Girona. Ambdues notícies són de novembre del 2014.

Escriure a Report.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.