Les cinc millors aplicacions per fer directes en vídeo

twitch youtube kick streamingEls vídeos en directe, tot un mercat laboral pels creadors.
Els vídeos en directe, tot un mercat laboral pels creadors.

Una de les característiques principals de les plataformes de continguts és que els principals creadors només opten per ser-hi en aquelles on hi ha una major audiència potencial. És per això que, fins no fa gaire, en relació amb l’emissió de vídeo en directe, el conegut com streaming, la plataforma Twitch era la clara referència, amb milions d’usuaris connectats a tota hora des de qualsevol punt del planeta. Fins i tot el contingut periodístic i alguns mitjans s’havien instal·lat a aquesta plataforma amb contingut regular.

Això sí, les tendències de consum canvien i, si bé Twitch havia acaparat un mercat –        el consum de vídeo en directe– que abans havia estat monopolitzat per YouTube, diferents decisions per part de la plataforma propietat d’Amazon des del 2014 –        més publicitat, variacions en la monetització per creadors, etc.– han provocat que tant creadors com públic estiguin virant, lentament, a altres plataformes.

En aquest article, a banda de Twitch, presentem quatre alternatives per a la transmissió de contingut en vídeo en directe.

 

Twitch

La més coneguda en els darrers anys com a plataforma dedicada, en exclusiva, a l’emissió de contingut en directe. La retransmissió és gratuïta i el nivell de monetització per als creadors depèn del seu volum d’audiència i de la quantitat d’anuncis per hora que estiguin disposats a inserir en els seus continguts.

D’altra banda, els creadors tenen la possibilitat d’incrementar ingressos gràcies a les subscripcions, la més barata de les quals frega els cinc euros al mes tot i que qualsevol usuari del servei Amazon Prime té una subscripció gratuïta al mes. Amb tot, el percentatge del total que acabarà rebent el creador de contingut depèn també de la quantitat de publicitat que deixi inserir en els seus directes.

Tot i que els dirigents de la companyia presumeixen de ser una de les opcions d’streaming més rendibles i amb més audiència, la veritat és que a finals de 2023 es calculava que la plataforma havia perdut més del 10% dels espectadors. Alguns analistes ho expliquen per la fi de la pandèmia de la COVID-19, però la tendència s’ha mantingut malgrat la tornada a les rutines tant dels joves com dels adults. En els darrers mesos Twitch ha acomiadat a quatre-centes persones de la plantilla.

 

YouTube

Si bé la plataforma de vídeo en línia més famosa del món es va llençar als ‘directes’ molt abans que Twitch, és cert que aquesta darrera li va robar el terreny des del 2012. Amb tot, YouTube s’ha mantingut com una de les webs més visitades i consumides del món i està recuperant, fins i tot, terreny en relació amb l’emissió de contingut en directe. Si més no, creadors de continguts amb desenes, fins i tot centenars de milers de seguidors, estan apostant en els darrers temps per fer streaming alhora a les dues plataformes. Això abans estava més que prohibit, especialment per Twitch, malgrat que ara ja és possible.

Amb tot, la companyia propietat de Google és, amb dades de finals de 2023, la plataforma d’streaming amb més hores de visualització (8.123 milions enfront de les 5.281 de Twitch), tot i tenir encara el repte d’atreure el sector gaming, on Twitch continua dominant, ja que el 81% de les hores visualitzades en directe de videojocs han tingut lloc en aquesta plataforma.

Un factor on YouTube ha treballat molt en els darrers temps és en la monetització pels creadors de continguts: ja no és només qüestió de publicitat. Des de fa anys va obrir la possibilitat de subscripció pagada pels canals amb més de mil seguidors i, a banda, ofereix la possibilitat de les donacions esporàdiques a vídeos i directes, en forma de ‘súper-gràcies’ (donatiu clàssic) o ‘súper-xat’ (un missatge al xat del directe que serà destacat).

 

Kick

Creada el 2022 per competir amb Twitch, aquesta plataforma ofereix un major marge dels ingressos als creadors de continguts. És per això que, malgrat que les xifres d’audiència no competeixen encara amb les dues plataformes ja mencionades anteriorment, alguns creadors de continguts importants han anunciat que es traslladaven –o que almenys es rumiaven fer el pas– a Kick. Per fer una comparativa: si a Twitch, en el millor dels casos, el 50% dels ingressos acaba a la butxaca del creador, a Kick és el 95%.

El problema de Kick a hores d’ara? Atreure tan bons creadors de continguts com audiència. Les dades de finals de 2023 parlen de 110.000 transmissions mensuals i només vint milions d’usuaris registrats a la plataforma. Amb aquestes xifres és molt complicat que els streamers més famosos es plantegin un canvi. La solució que tracta de posar-hi la companyia és inversions milionàries per atreure precisament aquests creadors de continguts, a més de patrocinar equips esportius i esdeveniments.

 

Facebook Live

En aquest context postpandèmia per a les plataformes d’streaming, una marca que semblava obsoleta, però que, clarament, no ho està, és Facebook, ara també amb una renovada opció per a fer directes. Pensada inicialment per a les transmissions de videojocs (Facebook Gaming), ha permès a Facebook convertir-se de nou, en un espai fins i tot per al contingut informatiu i de retransmissió per a professionals freelance i mitjans de comunicació.

Tot i que el sistema de monetització és bastant més senzill que a les altres plataformes, un creador de contingut tindrà la possibilitat d’inserir publicitat durant el seu directe així com aconseguir ‘estrelles’, que són recompenses que l’audiència pot enviar al creador durant la transmissió i que equivalen, cadascuna d’elles, a una donació d’un cèntim.

 

TikTok Live

Una de les darreres xarxes socials en irrompre amb força, la xinesa TikTok, va apostar des d’un primer moment pels directes. A diferència de les altres quatre plataformes, en el cas de TikTok aquests directes són, tant sí com no, en vertical, i per això obliga a replantejar el format i el contingut. Ara per ara, només empren de manera professional TikTok Live aquells creadors de continguts que ja tenen una base de seguidors gran a TikTok. Entre altres coses perquè els directes a la plataforma encara no s’han consolidat i els que encara sustenten la base de l’audiència són els vídeos curts. Com ja vam explicar en aquest mitjà, ja existeixen periodistes i mitjans que hi pengen contingut informatiu i d’actualitat.

Això sí, la monetització també és possible i no només amb els vídeos curts. Els directes poden aportar, segons xifres que subratllen els mateixos creadors de contingut a la plataforma, fins a cent euros a la setmana (si hi ha centenars de milers de visualitzacions). El gran avantatge de TikTok per directes? La funció ‘descobrir’ que permet arribar a una audiència potencial que encara no segueix aquell creador de continguts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.