L’any 2015 es va tancar amb una escalada incontrolable de la crisi migratòria, una tragèdia que afecta centenars de milers de persones, procedents majoritàriament d’Àfrica i Orient Mitjà, que cerquen protecció per a elles i les seves famílies així com la garantia dels seus drets fonamentals. Malauradament, tot fa pensar que aquest gran problema humanitari restarà al cor de l’agenda del 2016 i necessita respostes clares i eficaces dels governs europeus, les institucions, els polítics, la societat i els mitjans de comunicació.
Aquesta sobtada onada migratòria no sempre és tractada amb la equitat deguda pels mitjans de comunicació, que cauen molt sovint als paranys del sensacionalisme, la propaganda política, el pànic o els prejudicis. Una qüestió prèvia important demana la revisió del llenguatge i distingir entre immigrants, refugiats i aquelles persones que cerquen asil degut a que perilla la seva vida o integritat al seu país d’origen.
Llenguatge superficial i estereotips
Un recent estudi elaborat per la organització Ethical Journalism Network (EJN), amb base a Londres, precisa que la cobertura del fenomen migratori es veu sovint influïda o fiscalitzada políticament, amb un llenguatge superficial i estereotips que parlen d’invasió, usurpació, eixam o munió i que porta de vegades al discurs de l’odi i a la exclusió social. Però també hi ha mitjans i professionals que el tracten amb humanisme, empatia i el focalitzen vers els qui més directament pateixen les seves greus conseqüències.
La mort del nen Aylan Kurdi a les platges turques va posar el dit sobre un nervi al descobert de la sensibilitat social arreu el món. Desprès, desenes de petits han deixat la vida en mig del Mediterrani, però Aylan representa la vergonya màxima d’una tragèdia que no pot deixar indiferent ningú. Un fotoperiodisme compromès permet un viatge visual a la incerta aventura migratòria de tantes famílies desarticulades per la mort, la desgràcia i la incapacitat dels dirigents polítics.
Per tots aquells que vulguin saber més d’aquest tema, el proper 21 de gener, a les 19 hores, el professor Carlos Pérez de Rozas, ex director d’Art del diari La Vanguardia, intervindrà a la Biblioteca de Nou Barris, on parlarà de la migració als mitjans de comunicació amb un enfocament principalment fotoperiodístic. L’acte serà presentat per Roger Jiménez, president del Consell de la Informació de Catalunya (CIC).