El passat dilluns 14 d’octubre a primera hora del matí, el Tribunal Suprem donava a conèixer la sentència del judici del Procés, amb penes que oscil·laven entre els 13 i els 9 anys per als nou líders independentistes empresonats. D’ençà que es va conèixer, les mostres de rebuig a la sentència a Catalunya –i puntualment en altres llocs d’Espanya– han estat una constant. Per una part hi ha hagut actes pacífics, com manifestacions, una vaga general i les Marxes per la Llibertat, però també talls de carreteres i nombrosos disturbis –sobretot a Barcelona– amb les forces de l’ordre.
Arran d’aquests fets, els mitjans de comunicació han realitzat àmplies cobertures. L’anàlisi de Report.cat sobre la cobertura televisiva entre el 14 i el 20 d’octubre en diferents programes (Los Desayunos de TVE i Telediario del vespre, El programa de Ana Rosa y Informativo 21h de Telecinco, Espejo Público i Antena 3 Noticias d’Antena 3, Al Rojo Vivo i La Sexta Noticias 20h de La Sexta, Els matins i Telenoticies vespre de TV3 i, finalment, Btv noticies de Betevé) permet confirmar la varietat de tractaments dels successos derivats de la sentència.
Primer, l’anàlisi
El primer que s’observa és que tant en els mitjans tant catalans com de la resta de l’Estat, el mateix dilluns 14, després que a primera hora del matí es conegués la sentència, va resultar ser el dia més neutral informativament parlant, ja que la majoria dels mitjans van fer una anàlisi acompanyat de la pertinent tertúlia. Així, els informatius van fer una pinzellada dels aldarulls però la major part de la programació es va centrar en la sentència mateixa i en les posteriors manifestacions que s’hi van derivar. En el gràfic s’observa, per exemple, com Los Desayunos de TVE parlen durant tot el programa sobre la sentència, fent un tractament basat, sobretot, en diferents opinions i anàlisi.
Tractament dels mitjans sobre els successos a Catalunya (14 d’octubre)
Després, la violència
Els següents dies, però, quan durant les nits es van viure nombrosos aldarulls al carrer, amb càrregues policials incloses, cada mitjà de comunicació ja va realitzar la seva interpretació dels fets. Així, Telecinco i Antena 3 va ser els canals que més imatges van emetre dels aldarulls, sobretot els programes Espejo Público i El programa de Ana Rosa, dedicant-hi cada dia la major part dels seus minuts. L’única excepció va ser el 17 d’octubre, quan El programa de Ana Rosa va analitzar els actes pacífics. En conjunt, hi van dedicar un total d’un 40% del programa durant tota la setmana, al costat d’un 19 i un 8% de les manifestacions pacífiques i la resta a l’actualitat política.
Tractament dels mitjans sobre els successos a Catalunya (17 d’octubre)
Alarmisme fàcil
És cert que la resta de mitjans de comunicació també van fer un tractament a fons dels aldarulls, però en tot moment ho combinaven amb imatges de manifestacions pacífiques, remarcant que els actes violents no representen a tota la població.
A més, Telecinco i Antena 3 també van acompanyar les constants imatges dels disturbis amb entrevistes a diferents testimonis que asseguraven viure un infern i que deien patir un maltractament psicològic per no voler la independència. I tot plegat, amb titulars alarmistes com “batalla campal en Catalunya”. Al costat d’aquests fets, i en funció de la anàlisis de les dades, ens trobem amb TVE que ha realitzat un tractament informatiu més neutral, oferint informacions i opinions de les dues cares de la moneda.
La Sexta versus TV3 i Betevé
L’anàlisi de les dades també mostra la diferència del tractament que n’ha fet el programa Al rojo vivo de La Sexta, que va dedicar un 43% del seu temps als aldarulls, un 46% a l’anàlisi polític i només un 11% a les manifestacions pacífiques.
En canvi, el mitjà que ha donat més cobertura a les manifestacions pacífiques ha estat TV3, amb un 29% del total, seguit de Betevé, amb un 21%. Aquest últim mitjà ha realitzat una cobertura dels fets que ha generat molt bones crítiques, tant per part dels experts com dels ciutadans a Twitter, amb anàlisis curosos i una retransmissió molt acurada.
Diferents cobertures
El que queda clar és que la sentència del Tribunal Suprem ha alterat profundament la política catalana i espanyola, i que des de llavors els mitjans de comunicació han dedicat la major part del seu temps a cobrir les diferents manifestacions ciutadanes, tant pacífiques com violentes.
De l’anàlisi de les diferents cobertures dels mitjans no sorprèn que els mitjans proclius a un discurs crític amb l’independentisme hagi apostat per retransmissions focalitzades, sobretot, en els aldarulls i la violència al carrer. D’altra banda, també s’observa com els mitjans públics han realitzat una cobertura on es combinava tant els actes pacífics, l’anàlisi política com els aldarulls.