Dia 1 de juliol, Moscou. Espanya acaba de ser eliminada del Mundial de futbol als penals davant l’amfitriona del torneig, Rússia. La periodista de Mediaset, Maria Gómez, busca a les afores de l’estadi les reaccions dels aficionats espanyols. En directe per Telecinco, s’apropa a un d’ells, qui fora de micròfon li havia expressat la seva opinió. Quan la reportera li demana que digui la seva, el primer que diu l’aficionat és: “Com et dius, guapa?”.
Per desgràcia, aquell episodi no era ni l’únic que vivia la periodista. Just un dia abans de trobar-se amb aquest aficionat, mentre feia un altre directe pels canals de Mediaset, un vianant li va fer un petó a la galta sense dir ni mitja paraula. Segons la FARE, l’associació de Futbol contra el Racisme, s’estima que durant el Mundial s’han produït més de 300 episodis de sexisme als carrers de Rússia. “Hem identificat 30 casos en els que podem assenyalar aficionats involucrats en casos de sexisme” contra periodistes, apuntava aquesta setmana Piara Powar, presidenta de FARE.
No és possible afirmar que aquest ha estat el Mundial on les periodistes hagin patit major nivell d’assetjament sexual però sí és la cita futbolística on més professionals, aficionats i ciutadans en general estan sensibilitzats amb la problemàtica. Tant és així que la FARE va començar a treballar conjuntament amb la FIFA, màxim responsable del futbol mundial i organitzador del torneig, en mesures per acabar amb els actes sexistes durant la cita mundialista. “Hem format més de 40.000 persones per a que no haguessin discriminacions”, explicava Federico Addiechi, responsable de no discriminació i diversitat de la FIFA. Davant els periodistes, Addiechi celebrava que, gràcies al sistema FIFA Face ID, s’hagués identificat algunes de les persones involucrades en aquests casos d’assetjament. Segons informa el diari AS, aquestes han estat deportades als seus països d’origen.
Respostes virals
Malgrat el nombre de casos de sexisme ocorreguts a Rússia aquest darrer mes, Powar considera el Mundial 2018 “una experiència positiva en general”. A Espanya, a més, destaquen les mostres de sensibilització amb els assetjaments patits per Maria Gómez i altres periodistes. En un context dominat per les reivindicacions feministes des del 8 de març i el clam popular contra la posada en llibertat de la coneguda com ‘La Manada’, les xarxes socials s’han fet un fart de denunciar els episodis d’assetjament en directe i aplaudir respostes com les de Maria Gómez.
Moscú. Hoy mismo.
Quería aparcar un poco este tema, pero he decidido publicar el vídeo para que esos que dicen que exageramos y que esto son sólo bromas me expliquen dónde está aquí el chiste, por favor. Es que yo no le veo la gracia y sigue sin parecerme normal. Un saludo. pic.twitter.com/lzNkXgDxYG
— María Gómez (@maria__gomez) 30 de junio de 2018
Precisament la periodista de Mediaset ha estat una de les més actives a les xarxes socials. Des de l’inici del Mundial s’ha encarregat de denunciar via Twitter el sexisme d’alguns aficionats. Ella mateixa va penjar el vídeo on l’aficionat li feia un peto a la galta. “He decidit publicar el vídeo per aquells que diuen que exagerem i que això només són bromes”, deia a la piulada que acompanya el vídeo, on demanava que algú “m’expliqui on és l’acudit”.
Val a dir, però, que Maria Gómez ha protagonitzat alguna polèmica ja que, al temps que denunciava aquests comportaments masclistes, intervenia als diferents espais sobre el Mundial referint-se a alguns jugadors, com els de la selecció del Marroc, titllant-los de “pivonazos”, fet que li va suposar crítiques a les xarxes. Periodistes com Mónica Marchante i Belén Zurita també van criticar aquesta intervenció de Gómez.
Segunda parte de la hipocresía de @maria__gomez. “Yo quiero dormir con los pivones de Marruecos” “Madre mía, como pueden ser todos tan guapos.” Sí, la que puso el grito en el cielo por un “Guapa”. Al final quedan retratadas. pic.twitter.com/iGnaSZtbG6
— El Azote Feminazi © (@AzoteFem) 3 de julio de 2018
Apoyo 100% la petición de RESPETO para todas las compañeras que cubren el mundial. Pero seamos justos. Si esto lo hubiese dicho un periodista sobre un equipo femenino, nos habríamos echado todos encima. La igualdad empieza por nosotras. pic.twitter.com/pA0xZ7eEpd
— Belen Zurita (@belen_zurita) 3 de julio de 2018
Des de la FIFA, Federico Addiechi insisteix en el treball de l’organització per acabar amb comportament sexistes, racistes i homòfobs. La sensibilització de la societat i el treball des de les entitats com la FIFA, poden ajudar a acabar amb el sexisme en l’esport, especialment al futbol.