L’estiu és la millor temporada per aprofundir en la lectura mentre es gaudeix d’una pausa relaxant de la rutina quotidiana. Per aquells que busquen una selecció eclèctica de lectures, aquí oferim deu recomanacions diverses que no pots deixar passar per alt aquest estiu.
Notícies fresques
Evelyn Waugh (Comanegra, 2023), 328 pàgines
En aquesta gran sàtira sobre el periodisme de guerra, Lord Copper, un magnat de la premsa londinenca, envia per error un articulista a cobrir una guerra civil en un país africà que desconeix. Les confusions i la manca de professionalitat del periodista provoquen una falsa informació que reescriurà la història del país, que només anhelava la pau. Una reflexió sobre la professió i la veritat periodística.
The Paris Review. Entrevistas (1953-2012)
Diversos autors (Acantilado, 2020), 2.832 pàgines
The Paris Review és una revista literària de renom que ha convertit les entrevistes amb creadors com narradors, poetes, dramaturgs i guionistes de cinema en un gènere d’enorme valor literari i humà. Aquesta exhaustiva selecció ofereix cent retrats literaris captivadors que cobreixen seixanta anys de l’època daurada de la literatura universal del segle passat. A més d’una recopilació inigualable de classes magistrals de literatura, el lector també hi trobarà inspiradores lliçons de vida dels grans mestres contemporanis.
Reportero
Seymour M. Hersh (Peninsula, 2019), 536 pàgines
Aquest llibre és una lliçó pràctica de periodisme en la seva forma més elevada, a través dels records d’un periodista de primer ordre. Seymour M. Hersh, amb una història d’independència, enfronta pressions empresarials i governamentals, demostrant una incansable cerca de la veritat. Hersh destaca la importància de les fonts anònimes per a la llibertat de premsa i el seu camí fins a les revelacions sobre Abu Ghraib. Un viatge des de la seva joventut a Chicago fins a la seva etapa al New York Times i al New Yorker, amb records sobre gegants del periodisme nord-americà.
Victòria, la irreductible
Elvira Altés (Generalitat de Catalunya, 2022), 284 pàgines
Aquest llibre explica la vida d’aquesta lluitadora antifeixista i antifranquista, que va abraçar els valors republicans de solidaritat, democràcia i llibertat. Mare de quatre fills, va viure temps tumultuosos amb guerres, revolucions, presó i exili. Com a veu femenina i catalana a La Pirinenca, va defensar un món més just i va romandre fidel a les seves idees i vocació artística. La seva biografia és una inspiradora història de compromís i resiliència.
Canalles
Patrick Radden Keefe (Edicions Periscopi, 2023), 496 pàgines
En aquest llibre, el conegut reporter nord-americà explora les motivacions d’individus que dissenyen sofisticats sistemes de falsificació d’ampolles de vi per estafar col·leccionistes i els defensors de condemnats per crims capitals. També investiga els trets psicològics dels integrants d’un càrtel de la droga. Les històries són diverses, des d’estafadors fins a cuiners de renom, tots relacionats d’alguna manera amb activitats de dubtós prestigi, fent visible la línia que separa el món legal de l’il·legal.
L’Imperi
Ryszard Kapuscinski (Folch & Folch, 2022), 472 pàgines
Durant el declivi de l’URSS, Kapuściński va viatjar i recopilar testimonis a les quinze repúbliques soviètiques. Aquest llibre narra l’enderroc de l’imperi, incloent-hi un relat de les incursions del cronista a la Unió Soviètica entre 1939 i 1967. Amb visió implacable i passió per la veritat, aquest gran mestre de periodistes ens mostra el col·lapse de l’imperi a través de nombrosos testimonis.
Tres desitjos abans de morir
Espartac Peran (La Campana, 2022), 160 pàgines
El periodista català ens presenta una història marcada per la mort, amb una mare que abans de morir fa tres peticions que no es compleixen. A través de converses, viatges i una gran dosi de vida i amor, Peran intenta guarir les ferides que la mort dels seus éssers estimats ha deixat en ells. El dol i la mort han estat presents a casa seva, i aquesta experiència els ha ensenyat a agafar amb força la vida, sense evitar el tema de la mort.
Faig likes, per tant existeixo
Isabel Meira (Takatuka, 2021), 156 pàgines
Un llibre que ens parla del canvi radical d’Internet i de les xarxes socials en el periodisme i la nostra vida. Empreses com Google i Facebook han transformat la manera d’accedir a la informació. Amb notícies, rumors i desinformació, vivim en una bombolla de likes. L’autor convida a preguntar-se com aquest impacte afecta la nostra relació amb el món així com les nostres decisions.
Periodisme Samurai
David Miró (UOC, 2016), 170 pàgines
El llibre explora la complexa i sovint contradictòria relació entre el periodisme i la política, anomenant-los ‘samurais’ que exploraran les entranyes del poder. Sense periodisme lliure, no hi ha política lliure; els periodistes polítics són guardians de la democràcia. Necessiten ser entrenats en tècniques per fer bé la seva feina i evitar caure en els paranys del poder. És una orde especial i única.
Maneras de ser periodista
Julio Camba (Libros del K.O, 2013), 104 pàgines
Seixanta anys després de la seva mort, en aquest recull d’articles de Julio Camba ens trobem amb les penúries i les rutines del periodisme, tot un antimanual desmitificador. Aquests articles són una declaració estètica i vital, així com una revenja contra “el miserable que va inventar la impremta”. Maneras de ser periodista és una reflexió mordaç sobre l’ofici i una crítica als mitjans de comunicació.