Les infografies, especialment aquelles interactives que fan ús intensiu de dades, són cada cop més utilitzades als principals mitjans per explicar de manera ràpida informacions complexes que podrien requerir gran quantitat de text. Malgrat el darrer informe Digital News Report -elaborat pel Reuters Institute- revela que el text és encara el tipus de contingut més consumit a la xarxa, la informació interactiva, visual i ràpida de consumir creix i els mitjans necessiten formes originals per produir-la.
Les següents, són cinc eines on-line perfectes per realitzar infografies, mapes i gràfics interactius sense necessitat de ser un expert en disseny.
1. Piktochart. Eina que ens permet convertir dades o informacions complexes en divertides infografies. En la versió gratuïta tenim disponibles desenes de plantilles segons quin tipus d’informació volem oferir (prioritzant dades o informació, si volem fer un perfil o explicar un reportatge…). A més, les plantilles són quadricules que ens marquen els límits per si volem imprimir la infografia i tenim total llibertat per determinar la mida. Si ens agrada, la versió professional costa 169 dòlars l’any o 29 dòlars al mes.
2. Infogr.am. Molt recomanable si el que volem és visualitzar dades o crear mapes interactius. Utilitzada per reconeguts mitjans, Infogr.am ens ofereix un ampli ventall de gràfics i mapes gratuïts que només necessiten que nosaltres els incorporem les dades -manualment o des d’un arxiu Excel, per exemple-. Potser no és tan recomanable per fer grans infografies amb text i dissenys complexos, però si el que volem és presentar un gràfic amb un disseny atractiu, aquesta és la millor eina.
3. Easel.ly. Si el que volem és fer un diagrama o un mapa conceptual (amb fletxes, conceptes, icones, etc.), l’eina recomanable és Ease.ly, que en la seva versió gratuïta ofereix una dotzena de plantilles i centenars de recursos com fletxes, formes, línies i diferents fonts, colors i mides pel text.
4. Visual.ly. Eina pensada per realitzar infografies sorprenents i on la càrrega del treball està en el disseny i no tant en oferir molta informació -tot i que és possible!-. Des de que ens registrem en aquesta web, entrem en contacte amb una comunitat de més de 35.000 dissenyadors que, en cas de necessitar-ho, podrien ajudar-nos si necessitem assistència tècnica.
5. Google Developers. Si sentiu que ja sou una mica més experts després d’utilitzar les eines anteriors, podeu atrevir-vos amb l’eina de gràfics de Google Developers. Potser el disseny web no és tan ‘amistós’ i intuïtiu com la resta però ens permet fer gràfics molt professionals i, si ens atrevim, crear mapes personalitzats amb Google Maps.