Diuen que la millor càmera és la que portes sempre a sobre, una màxima totalment encertada quan parlem del nostre mòbil. Els telèfons d’última generació, a més, competeixen entre ells per veure qui ofereix la millor càmera, fins al punt que les fotografies que podem fer avui dia amb el mòbil tenen una qualitat igual (o fins i tot superior) a les que obtindríem amb una càmera rèflex.
Ara bé, per aconseguir els millors resultats hem de tenir en compte que no sempre el software(és a dir, les aplicacions) que trobem de sèrie al nostre mòbil és el que obtindrà el millor rendiment a la màquina que portem a la butxaca. Els fabricants s’esforcen per oferir cada cop millors aplicacions de captura, però a les botigues d’apps trobarem multitud d’opcions (algunes gratuïtes, d’altres de pagament) que ens ajudaran a fer un pas més.
Camera +
És el cas, per exemple, de Camera+, una aplicació per al sistema operatiu iOS d’Apple que ens permet esprémer al màxim la càmera del nostre iPhone i disparar com un professional. Amb Camera+ podem tenir control independent sobre l’exposició i l’enfocament de la nostra captura, modificar la distància focal, configurar la velocitat de l’obturador o modificar la ISO o el balanç de blancs de la càmera, entre moltes d’altres funcions. Camera+ també permet treballar en diferents formats i qualitats de captura més enllà del clàssic jpeg, com ara tiff o raw, per facilitar després l’edició de les imatges. Camera+ té un preu de 3,49€ a l’App Store.
Alternatives pels Android
Per als usuaris d’Android, un parell d’alternatives a la càmera que pugui tenir de sèrie el seu telèfon. D’una banda, Open Camera, un projecte de codi obert (completament gratuïta i sense anuncis) que amplia de forma espectacular les opcions a l’hora de disparar. Estabilitzador d’imatge, múltiples modes de captura, balanç de blancs, control sobre la ISO o detector de cares són només algunes de les seves prestacions, a més d’una original opció que permet disparar la càmera de forma remota a través d’una ordre de veu, un xiulet, etc.
Una altra opció per als usuaris d’Android és Camera FV-5, una aplicació que trasllada els controls d’una càmera rèflex al nostre smartphone. Amb aquesta aplicació podrem controlar el temps d’exposició, escollir el tipus d’enfocament, alternar entre diferents modes de mesurament de la llum o fins i tot adaptar-la al nostre gust assignant diferents funcions als botons de volum del nostre telèfon. Camera FV-5 és una aplicació freemium,és a dir, té una versió gratuïta, però per tenir accés a totes les opcions disponibles haurem de pagar.
Apps per editar
Un cop ja tinguem la captura feta, el més segur és que ens calgui fer alguna edició o correcció. A les botigues d’aplicacions també trobarem multitud d’apps per editar fotografies, afegir filtres, decorar-les… A continuació, un parell d’imprescindibles.
En primer lloc, la meva preferida: Snapseed. Es tracta d’una aplicació de Google realment accessible: només que hi dediquem un parell o tres de minuts a trastejar-la veureu que és molt fàcil realitzar des dels ajustaments bàsics: retallar la fotografia, modificar el contrast, la saturació, la calidesa… tot a través de gestos amb el dit sobre la pantalla.
Amb aquesta app també podrem aplicar filtres a les nostres fotografies o afegir-hi text amb missatges. Finalment, Snapseed inclou algunes eines realment espectaculars, com una opció que ens permet modificar la posició de la cara de les persones que apareguin a la fotografia. Sí, ho heu llegit bé: si algú va sortir amb el cap una mica cot, podreu corregir-ho. Snapseed està disponible de forma gratuïta per iOS i Android.
El Photoshop del mòbil
Per anar un pas més enllà en les nostres edicions, també podem recórrer a la versió mòbil del clàssic Photoshop: AdobePhotoshop Express. Amb aquesta app podreu realitzar des dels ajustaments bàsics (retallar, corregir paràmetres) a corregir la perspectiva de la fotografia, eliminar imperfeccions, aplicar filtres artístics o fins i tot afegir marques d’aigua a les vostres fotografies abans de compartir-les en xarxes socials. Photoshop Express està disponible de forma gratuïta tant per iOS com per mòbils Android.
El software necessari
Finalment, un consell que m’agrada donar sempre en les meves classes: al mòbil no es tracta de tenir un munt d’aplicacions que al final no sabem fer servir, sinó d’escollir bé, tenir-ne poques, i saber treure’n el màxim partit.
El 22 de maig, Jordi Flamarich donarà el webinar Gestiona, retoca i millora les teves fotos amb el mòbil.