Són molts els fotoperiodistes de redacció que, en comptes d’editar les fotografies a l’ordinador, les passen al mòbil o a la tauleta per fer-ho al moment i no haver de perdre temps en trobar un lloc amb connexió a Internet, sinó poder-les enviar amb rapidesa a la redacció. Però també cal saber trobar l’app adequada per a aquelles fotografies de projectes personals més enllà dels professionals: cada una ens aportarà unes funcionalitats diferents en funció del que busquem. No cal ser uns professionals del retoc fotogràfic: amb aquestes apps, trobarem la immediatesa que busquem per poder penjar els nostres records ràpidament a les xarxes. Amb motiu del curs de retoc d’imatges al Col·legi de Periodistes, us recomanem cinc apps pel vostre dia a dia:
-
Snapseed
És una de les apps més completes en funcionalitats i de les més intuïtives per l’usuari. En pocs minuts podem retocar la fotografia tant com vulguem, sempre tenint a un sol clic la funció de tornar enrere per comprovar la foto original, sense retocs. Podem retocar colors i enfocaments, esborrar objectes, corregir llums, canviar perspectives o crear dobles exposicions, entre altres funcions molt completes. És una de les millors opcions per l’equilibri entre la facilitat d’utilitzar-la i les seves increïbles i nombroses funcionalitats.
- Adobe Lightroom
Pels fotògrafs de professió que s’han acostumat a editar des de l’ordinador i que ho fan des del mòbil en poques ocasions, l’aplicació per a mòbil del programa d’Adobe Lightroom és una boníssima opció per aprofundir en temes més tècnics de la fotografia. La versió mòbil és gratuïta, però pagant una subscripció premium es pot accedir a altres funcions, com la d’editar arxius en RAW, opció que fan servir molts professionals per poder fer un correcte balanç de blancs. Fàcil i intuïtiva, podrem modificar colors, textures o llums en pocs passos.
-
VSCO
Una de les app de fotografia més conegudes pels usuaris de xarxes socials. Es va fer lloc als nostres mòbils ja fa anys per la gran quantitat de filtres que ofereix. Tot i que es coneix l’app com una versió de les funcionalitats de retoc d’Instagram, Vsco va una mica més enllà, oferint una mica de qualitat en l’edició bàsica i, sobretot, en el nivell dels filtres. De fet, la tendència en els últims anys és penjar les fotos a Instagram des d’aquesta app i esmentar-ho d’alguna manera a la xarxa social per destacar-ne el tipus de filtre. Una bona opció si el que es vol no és tant fer retocs concrets de la fotografia com banyar-la en un filtre diferent.
- Adobe Photoshop Express
Com passa amb Lightroom, la versió mòbil de l’Adobe Photoshop està pensada per retocar les fotografies molt més ràpidament que a la versió d’ordinador, coneguda per ser de les millors però també per ser menys intuïtiva. Amb la versió Express no tindrem tantes funcionalitats, però sí podrem editar la nostra fotografia en pocs minuts.
-
Pixlr
No tan coneguda, però amb un munt de possibilitats, Pixlr és una gran opció del retoc de fotografies. Des de la mateixa app tenim la funció de fer la fotografia i, un cop feta, retocar-la des d’un ampli ventall d’opcions. Similar a Snapseed quant a funcionalitats d’edició i facilitat d’ús, també destaca per la possibilitat de realitzar collages i plantilles que sumaran a les nostres creacions un toc nou i original. Si la nostra prioritat és anar més enllà del retoc i afegir aquestes funcionalitats, aquesta és l’app indicada.
-
Canva
Més coneguda per la possibilitat de crear posts d’Instagram per a comptes corporatius ràpidament, Canva també és una opció pel retoc de les nostres fotografies personals. L’app per a mòbil, com la de l’ordinador, és molt fàcil d’utilitzar. Això, sí, no n’hem d’esperar funcionalitats de retoc avançades. Si busquem incorporar text, marcs o dibuixos a les imatges, Canva ens ofereix la possibilitat de fer-ho en pocs segons. En tractar-se d’una app molt enfocada a crear contingut per xarxes, ofereix la possibilitat d’enquadrar la imatge a la mida idònia per a cada xarxa social.